Impaired Succinate Response to a Mixed Meal in Obesity and Type 2 Diabetes Is Normalized After Metabolic Surgery.


Por: Astiarraga B, Martínez L, Ceperuelo-Mallafré V, Llauradó G, Terrón-Puig M, Mar Rodríguez M, Casajoana A, Pellitero S, Megía A, Vilarrasa N, Vendrell J and Fernández-Veledo S

Publicada: 1 oct 2020 Ahead of Print: 31 jul 2020
Resumen:
To explore the meal response of circulating succinate in patients with obesity and type 2 diabetes undergoing bariatric surgery and to examine the role of gastrointestinal glucose sensing in succinate dynamics in healthy subjects.

Filiaciones:
Astiarraga B:
 Rovira I Virgili University (URV), Tarragona, Spain

 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

Martínez L:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

Ceperuelo-Mallafré V:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Llauradó G:
 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital del Mar, Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, Barcelona, Spain

Terrón-Puig M:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Mar Rodríguez M:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Casajoana A:
 General Surgery Department, Hospital Universitari de Bellvitge, Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Spain

:
 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Department of Endocrinology and Nutrition, Germans Trias I Pujol Research Institute, Barcelona, Spain

Megía A:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Vilarrasa N:
 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

 Obesity Unit and Endocrinology and Nutrition Departments, Hospital Universitari de Bellvitge, IDIBELL, L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Spain

Vendrell J:
 Department of Endocrinology and Nutrition, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), Tarragona, Spain

 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain

Fernández-Veledo S:
 CIBERDEM-Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain
ISSN: 01495992





Diabetes Care
Editorial
American Diabetes Association, 1701 N BEAUREGARD ST, ALEXANDRIA, VA 22311-1717 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 43 Número: 10
Páginas: 2581-2587
WOS Id: 000571872200059
ID de PubMed: 32737141
imagen Bronze, Green Published, Green Submitted

MÉTRICAS